vineri, 17 iunie 2011

Cum sau când să faci un coming-out?

De ce vrei să faci un coming-out? De ce vrei alții să știe? Nu mai bine să fii liniștit în lumea ta? Poți oare avea o viață împlinită pe ascunziș, să trăiești o viață dublă sau să-ți filtrezi discuțiile, prietenii...?

Coming-out este un pas important în viața fiecărui homosexual, dar care presupune și anumite schimbări, riscuri și mult curaj.

Când te hotărăști să te destăinui cuiva, ai putea să ții cont de unele recomandări:



* Întreabă-te de ce vrei să faci coming-out față de o anumită persoană. O dată ce ți-ai acceptat orientarea homosexuală / bisexuală vrei să discuți despre aceasta, însă trebuie să fii atent cui i-o spui. Poate nu oricine trebuie să știe de homosexualitatea ta. Nu toți ar putea accepta și te-ar sprijini. Gândește-te de ce vrei să-i spui persoanei respective în acest moment.

* Tu decizi dacă dorești să spui cuiva despre orientarea ta homosexuală / bisexuală și când să-i spui. Spune acest lucru când ești cu adevărat pregătit, când ești sigur de sentimentele tale. Dacă nu ești sigur de sentimentele tale, poate ar fi bine să vorbești mai întâi cu un specialist, psiholog, sau o persoană de încredere.

* Încearcă să-i pregătești pe cei cărora dorești să le spui ”noutatea”. Este mai șocant atunci când nu te aștepți deloc să afli ceva. Există mai multe modalități: pentru a vedea reacția și atitudinea lor inițiază ”întâmplător” discuții pornind de la vreo relatare pe această temă pe care ai urmărit-o la TV; o altă modalitate e să lași ”întâmplător” în preajma părinților / prietenilor etc. o revistă, o carte sau alte materiale care se referă la homosexualitate.

* Încearcă să pregătești momentul, timpul și locul. Evită situațiile în care persoana este stresată sau are alte probleme. Ai grijă ca persoană să aibă timp destul la dispoziție, ca să-ți ofere tot timpul necesar. Alege un loc cât mai intim sau cât mai potrivit pentru discuții ca să nu fiți întrerupți.

* Fii pregătit că acceptarea și înțelegerea nu vor veni imediat. Celor cărora te destăinui au nevoi de timp pentru asimilarea informației; nu uita cât timp ți-a luat ție ca să fii ok cu orientarea ta. Fii pregătit pentru toate tipurile de scenarii, chiar și cele mai rele sau neplăcute. Prima reacție poate să nu fie una de lungă durată.

* Încearcă să citești mai mult despre homosexualitate și să le recomanzi și celor cărora te destăinui.

* Fii pozitiv în discuții, ai răbdare și ia în considerație faptul că a fost opțiunea ta să te destăinui, iar cei cărora le spui au dreptul să reacționeze cum vor, sunt liberi să te respingă sau să te accepte.

* Dacă îți este greu din punct de vedere emoțional sau dacă ești confuz în anumite asptecte, adresează-te psihologului de la Centrul de Informații GenderDoc-M sau altui psiholog în care ai încredere. Vei fi ascultat și susținut.

Capitol: educație / articolul nr. 5 / următorul articol: etapele prin care trec persoanele cărora te destăinui

Sursă:
- Coming-out, librăria GenderDoc-M.
http://www.belongto.org/resource.aspx?contentid=2341
http://www.psychpage.com/learning/library/gay/outparents.html

Un comentariu:

Anonim spunea...

Atunci cititi si voi "In Umbra Iubirilor Secrete", de M.S., policier care cuprinde o frumoasa iubire Gay, vezi ca-l prinzi la 0727269203.

Trimiteți un comentariu