1. Etapa presimțirii. Persoana se simte altfel, diferită de ceilalți. Apare o ușoară senzație de incertitudine, însă persoana nu poate spune exact ce o neliniștește: ”Nu știu de ce simt astfel”. Ea poate doar observa unele diferențe în comportamentul, interesele și exteriorul său în comparație cu alte persoane. Etapei presimțirii îi corespunde perioada preadolescenței: 10-13 ani.
2. Etapa îndoielilor și concluziilor cu privire la orientarea sexuală. Persoana are sentimente homosexuale sau bisexuale, însă îi vine greu să-și determine atitudinea față de ele. Aceasta este cea mai tensionată etapă din punct de vedere psihologic și dramatic. Este însoțită de conflicte interioare. Această etapă se desfășoară, de regulă, între 14 și 18 ani.
3. Etapa acceptării de sine. Această etapă se desfășoară diferit de la o persoană la alta. O influiență foarte mare o are contextul în care se află persoana respectivă. Cu cât mediul este mai tolerant față de persoanele cu orientare homosexuală, cu atât persoana își acceptă mai repede orientarea sexuală și își dezvoltă, cât mai adecvat, identitatea.
Toate aceste etape se desfășoară în interiorul persoanei fără ca aceasta să împărtășească sentimentele cu cineva.
4. Coming-out. După un lung proces interior în care și-a înțeles orientarea homosexuală sau bisexuală, persoana simte necesitatea de a comunicat și celorlalți despre acest lucru. Procesul de coming-out este de o importanță vitală pentru integrarea socială a persoanei cu orientarea homosexuală sau bisexuală.
5. Coming-in. Persoana este sigură de sentimentele sale și își organizează viața și relațiile în conformitate cu sentimentele homosexuale sau bisexuale.
Ultimele două etape țin mai mult de relația persoanei cu cei din jur.
Ca și orice model, aceste etape sunt relative. De exemplu, pentru persoanele cu sentimente bisexuale, acest proces durează mai mult timp. Lesbienele sunt predispuse să considere timp îndelungat atracția lor față de alte fete ca o necesitate firească de prietenie. În unele cazuri, ele încep viața sexuală ca un bărbat, iar apoi, când văd că ceva nu merge, încep să caute o altă cale.
Nimeni, în afară de tine însuți, nu poate și nu are dreptul să determine orientarea ta sexuală!
Capitol: educație / articolul nr. 4 / următorul articol: Cum / Când să faci un coming-out?
Sursă: Coming-out, librăria GenderDoc-M.
Un comentariu:
Romanul "In umbra iubirilor secrete", de M.S., trateaza relatiile Gay, este un policier bun, comenzi la 0727269203
Trimiteți un comentariu