joi, 7 aprilie 2011

GayFest în România, 30 Mai - 4 Iunie

În fiecare an foarte multe țări organizează un festival al comunității LGBT. În România, acesta se numește GayFest și va avea loc de pe data de 30 Mai - 4 Iunie.

În Moldova festivalul se numește ”Curcubeu peste Nistru” și anul acesta va avea loc de pe 5 - 8 Mai cu genericul ”Deschidere și Egalitate în Drepturi”. Despre acesta vom vorbi în alt articol.

Foarte mulți nu înțeleg semnificația acestui eveniment și care este necesitatea acestuia. Pentru a răspunde la întrebări precum: ce? de ce? cum? vom avea un interviu cu organizatorul evenimentului www.Gay-Fest.ro.  Ce este Gay Fest?

GayFest este expresia mişcării pentru drepturi civile a persoanelor LGBT, o manifestare care combină activismul politic (marş, dezbateri) cu activismul cultural (spectacole de teatru, proiecţii de filme, expoziţii).

GayFest este o acţiune proactivă prin care atragem atenţia asupra drepturilor pe care persoanele LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, persoane transgender/transsexuali) le au.

GayFest este un eveniment cultural, un moment de afirmare a culturii LGBT, un fenomen aparte, bine conturat şi care evidenţează prin teatru, filme şi fotografii, valorile comunităţii LGBT, demonstrând că lesbienele, gayi, bisexualii şi persoanele transgender/transsexuali trăiesc, muncesc, iubesc şi se confruntă cu aceleaşi probleme ca şi heterosexualii. În acelaşi timp însă, adesea se confruntă cu o discriminare nedreaptă.

GayFest este în primul rând un eveniment al comunităţii LGBT, însă alături de noi vin în fiecare an multe persoane heterosexuale care ne susţin şi cred în drepturile noastre, care doresc să-şi arate astfel adeziunea faţă de cauza LGBT.

… şi ce NU este GayFest

GayFest NU este o ameninţare la adresa familiei şi a societăţii româneşti. Scopul mişcării pentru drepturile comunităţii LGBT nu este de a „recruta adepţi” sau de a-i transforma pe oameni în gay.

GayFest NU este NUMAI un marş. Marşul durează o după-amiază, pe când festivalul în întregime ţine o săptămână, în care puteţi vizita expoziţii tematice, viziona filme şi spectacole, participa la dezbateri etc., al căror program îl puteţi afla de aici.

GayFest NU este un instrument pentru obţinerea unor drepturi nemeritate.

Cui i se adresează GayFest? Cine este target-ul, audiența?

GayFest este pentru toata lumea! Este pentru cei care vor să atragă atenția asupra dificultăților cu care se confruntă persoanele LGBT în societatea românească, pentru cei care vor să trimită un semnal societății, pentru cei care vor să se facă auziți sau pentru cei care vor să se simtă bine, să se distreze, etc.

Nu trebuie să fii gay, lesbiană, bi sau trans ca să poți participa la evenimentele din cadrul GayFest. Oricine poate participa!

Care este scopul acestui festival?

Scopul acestuia este de a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă persoanele LGBT din România prin activism cultural și politic. Este o manifestare prin care vorbim, prin care povestim majorității despre ce ne doare și prin care demonstrăm că suntem la fel ca toți ceilalți.

Cum se desfașoară Marșul GayFest? Care este scopul acestui marș? Paradele sunt văzute ca ceva pervers, intim, de ce ele sunt necesare?

Scopul marșului este același cu cel al festivalului iar necesitatea organizării vine de la dificultățile cu care persoanele LGBT din România se confruntă. Este o forma de protest prin care încercăm să atragem atenția societății că există o minoritate care merită să aibă aceleași drepturi ca ale majorității. Dacă nu ieși în stradă și nu lupți pentru o societate mai bună nu cred că schimabarile pe care le dorim o să se producă.

Care a fost impactul GayFest în anii precedenți ?  

Așa cum spuneam, scopul acestuia este de a atrage atenția asupra problemelor cu care ne confruntăm, dar este și o oportunitate de a prezenta și soluțiile pe care le avem pentru ca aceste probleme să scadă în intensitate și număr. Având în vedere că vorbim de o strategie pe termen mediu sau lung, beneficiile vor aparea atunci când va exista un dialog pentru rezolvarea acestor dificultăți. Până atunci, tot în stradă!

 Care este impactul GayFest asupra societății?

De fiecare dată, GayFest vorbește despre cultura LGBT, dar și despre dificultățile întâmpinate de comunitate. În urma organizării acestui eveniment dorim ca ceilalți să vadă că suntem exact la fel ca toata lumea, că nu cerem drepturi suplimentare sau unele nemeritate, că iubim la fel și că ne dorim ca toți cetățenii acestei țări să fie tratați în mod egal. Prin evenimentele culturale și sociale organizate, la unii ajungem, la alții mai puțin, iar la unii, deloc. Nu poți să ai pretentia să ajungi la toata lumea! Facem pași mici, dar IMPORTANȚI!

De ce comunitatea LGBT ar trebui să participle la marșul GayFest?

Pentru ei, pentru ei și partenerii lor, pentru drepturile pe care încă nu le au, pentru că nu mai doresc să fie bătuți pe stradă, agresați verbal sau batjocoriți, pentru că vor ca agresorii să fie pedepsiți, pentru că nu mai doresc să fie discriminați la tot pasul, pentru că nu vor să le mai fie frică pe stradă, pentru că vor să trăiască!  ... și pentru multe altele... IMPORTANT este să vii!

Mulțumim pentru inverviu. 

Pentru mai multe detalii despre festival și programul acestuia, accesați www.gay-fest.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu