marți, 17 iulie 2012

KOMPOT, sau Cînd oameni sparg tăcerea (2)

Believe it or not, dar KOMPOT-ul a devenit un trend deosebit şi super-popular al acestei veri în "cel mai frumos oraş de pe planetă" - Chişinău. Fiind lansat ca un mix de forme de expresie artistică, comunicare, implicare şi participare, prin care s-au adăugat mesajele video noi la arhiva deschisă ROGVAIV, acesta, în scurt timp, s-a transformat într-un fel de umplutură indispensabilă şi colorat-muzicală a spaţiului public comun, deschis pentru fiecare.

Cam asta e KOMPOT, însă noi am fost atraşi la fel de faptul că acesta a devenit zonă liberă de homofobie. Anume aici, în timpul înregistrării mesajelor anti-discriminare, şi-au declarat, în mod deschis, homosexualitatea câţiva tineri şi câteva tinere. Mai mult ca atât, arhiva ROGVAIV a fost completată şi cu mesajele de neuitat înregistrate de către părinţii şi alte rude ale unor gay din Republica Moldova. 

E important cînd oameni sparg tăcerea, dar e mai important cînd gay-ii şi lesbienele înşişi fac acest lucru. Dacă taci şi nu faci nimic, niciodată nu vei fi auzit şi luat în seamă. Şi în acest sens, coming-out este primul pas spre libertatea de a fi tu însuţi.

Pavel
KOMPOT - 27.04 (8) from teatru spălătorie on Vimeo.

Artiom
KOMPOT - 27.04 (13) from teatru spălătorie on Vimeo.

Vlada, sora lui Artiom (mesajul este înregistrat în limba rusă)
KOMPOT - 27.04 (14) from teatru spălătorie on Vimeo.

Elena şi Vladimir, părinţii unui gay (mesajul este înregistrat în limba rusă)

KOMPOT - 27.04 (15) from teatru spălătorie on Vimeo.

2 comentarii:

Pinocchio Collodi spunea...

Bravo!

Peder Anger spunea...

Frumos, dar ce patetic, ce trist...

Trimiteți un comentariu