marți, 12 aprilie 2011

Gay Pride Parade - De ce?


Parada Gay-lor; asta este ceva intim; de ce ei trebuie să-și arate sexualitatea în public; de ce heterosexualii nu fac paradă, lasă să facă ce vor ei la dânșii acasă, dar nu în stradă. 

Sunt multe afirmații care le auzim de la foarte multe persoane, dar este oare adevărat ceea ce auzim. Câți dintre noi, auzind la știri că gay-ii vor să facă paradă, s-au informat din internet, bibliotecă sau alte surse ”ce este parada gay-lor?”, „de ce ei vor să facă această paradă, care este scopul adevărat?„


Deci, ce este o paradă? O paradă (adesea numit și marș) este un șir lung de oameni, uneori în costume speciale, care merg organizat pe o stradă și sunt acompaniați de un lanț de baloane. Scopul paradei este de a celebra ceva.    

A parada - înseamnă a scoate în evidență ceva; a se afișa; a se arată. 

Astfel avem: a celebra ceva / a scoate în evidență

Avem următoarele exprimări: Pride parade, gay pride parade, gay pride sau LGBT pride

Ce este un Pride Parade? Este un eveniment care sărbătorește cultura LGBT
Gay Pride se referă la persoanele LGBT și are la bază 3 idei: oamenii trebuie să fie mândri de orientarea lor sexuală si de indentitatea gender, diversitatea este un cadou, și că orientarea sexuală este înnăscută, nu se molipsește și nu se moștenește

Cuvântul Pride (Mândrie) este folosit în acest sens ca antonim al cuvântului Rușine. Acest cuvânt, Rușine, a fost folosit, si mai este folosit, pentru a controla și a asupri persoanele LGBT de-a lungul istoriei.        


Un heterosexual către un homosexual:
- De unde știi tu că ești gay dacă nu ai încercat cu o persoană de sex opus?
Homosexualul către heterosexual:
- Dar tu de unde știi că nu ești gay dacă nu ai încercat cu cineva de același sex?

Sunt emoții și sentimente pe care nu le-am ales, astfel nu trebuie să ne fie rușine, ci să ne mândrim cu ele și să le exprimăm fie suntem hetero sau homo. 

- De ce heterosexualii nu fac paradă?   
- Păi, este oare nevoie? Parada scoate în evidență ceva. Oare nu se vede că heterosexualitatea este expusă pretutindeni? Sărut în filme, în public, prin reclame, nunți etc. 

Paradele aveau la început un caracter politic și activist pentru a sărbători ziua libertății pentru comunitatea LGBT în loc de a fi înjosiți, umiliți și asupriți. La început paradele se numeau Gay Freedom Day și pe urmă titlurile au evoluat. Marșurile au loc în luna iunie datorită unui eveniment major din 1969, orașul New York, și anume revoltelor Stonewall. Stonewall Inn. era un bar gay și în ultima săptămână din iunie s-au produs multe revolte din cauza raid-urilor poliției în acel local. Astfel comunitatea LGBT s-a răsculat și s-au împotrivit violențelor din partea forțelor de oridine și acest eveniment a fost marcat ca o victorie în istoria comunității.

În zilele noastre, în orașele cu o acceptare mai mare, paradele au mai mult un caracter festiv sau chiar unul Mardi-Gras. Acestea conțin dansatori, drag queen, muzică, costumație și au devenit evenimente comerciale, de a atragere a turiștilor și de a promova orașul. Însă pe lânga astea, marșurile au și un aspect pozitiv care comemorează victimile SIDA și victimele violențelor anti-LGBT.

Cel mai mare Gay Pride Parade a fost in São Paulo, Brazilia, în 2004 care a intratat în Guiness Book of World Records cu estimare de 2.5 milioane de participanți.     


Astfel, paradele sunt necesare pentru a scoate în evidență comunitatea LGBT în societate; pentru a comemora vitimile SIDA și victimile violențelor anti-gay; pentru a sărbători diversitatea; pentru a fi mândru de orientarea sexuală și identitatea gender fie suntem hetero sau homo!

4 comentarii:

Anonim spunea...

Felicitari cu ziua internațională a cosmonauticii! În 1961, la 12 aprilie, cosmonautul sovetic Iury Gagarin a fost PRIMUL OM care pentru prima oară s-a ridicat în cosmos.

Să ne mîndrim că am făcut parte din această țară. Și să ne întristăm că am schimbat-o pe acareturile demnitarilor, paradele strălucitoare a gay-ilor și posibilitatea de a spăla dosul italienilor.

Anonim spunea...

http://play.md/video/910e9f03-eafa-4711-9efa-c127fd7e4982

Chisinaul in faliment. La vara se va organiza o parada gay. Bravo Chirtoaca!

White spunea...

Nu cred ca este real de a face o parada in centrul capitalei, ba chiar sunt impotriva! Poate shi mesajele unei astfel de parade sunt mentzionate mai sus, dar la mine oricum ceea ce vad in alte tzari spre exemplu se asociaza mai mult cu slipi, mushki datzi cu ulei, imbracaminte vulgara, muzica de disco shi etc ... Mentalitatea moldoveanului e prea nepregatita pentru asha ceva, la urma urmei daca se vrea ceva tre sa fie in limitele circumstantzelor, shi oricum nu vad cum sa se incadreze o parada aici ... asha ca sunt contra ... eu sincer nu vad o atitudine mai loiala din partea celor care privesc Shtirile shi aud despre parada, ba dimpotriva ...
Poate ar trebui de incercat de schimbat ideea shi conceptul paradei, sa fie in local, nu va temetzi televiziunile vor roi ca mushtele, shi desigur sa aratam shi noi ceva mai civilizat, ... Hai sa ne gindim ce vede lumea shi memoreaza despre noi: vor sa faca parada shi nu le iese)shi becu din cap le aminteshte de paradele straine shi gindesc: corect fac ca nu le permite!), apoi concursul de numere cu travestitzi, shi interviuri cu nishte "personalitazi" foarte stranii ... Daca se vrea transmiterea unui mesaj, atunci acest lucru trebuie facut cu cap, dar nu "hai sa facem cum fac altzii" ...

Ion Cujbă spunea...

pidarasi,trebuiesc impuscati cu totii,daca era hitler la putere cum planuise apoi cred ca era sa fie ucisi fara sa se gindeasca,rusine,cred ca  nu ar trebui sa traiasca,incalca drepturile noastre cu dreptul lor,strica cultura,incep sa raspindeasca si sa strice populatia care inca nu e ca ei sa devina asa,e o boala oameni buni,incurabila,mentala,locul lor probabil e in spitale de nebuni dar nu au locuri acolo,nici in cimitire nu le este locul,locul lor e in incinerator,sa arda la un loc cu metalul topit,sa nu ramina nici dintii lor,nu deajuns ca avem prosti,betivi,narcomani,eu cred ca e prea mult

Trimiteți un comentariu